Login
+Follow
Login

Varför jag startar podcasten Vilse

By nilsgrundberg on 2017.10.21 In Uncategorized

Egentligen ända sen jag drev Outdrr har jag på ett vis saknat att lyfta människor som kan mycket om naturen och som vill dela med det med andra – det var ju till stor del vad Outdrr handlade om.

Därför har jag nu startat en podcast den handlar om kunskap och nöjen som på ett eller annat är vis är kopplat till naturen. Du kommer få träffa de som lever nära naturen eller har mycket kunskap som är i naturnära riktning.

Hela mitt liv har jag på ett eller annat vis varit naturintresserad, för många av oss som är uppvuxna “på landet” kommer det med modersmjölken. Naturen är ju så klart lite mer närvarande. Både fysiskt men också för att det för många är kopplat till försörjning och grundläggande behov. Höstens jakt och bärplock fyller frysen för vintern, många efter Norrlandskusten där jag är uppvuxen jobbar på ett eller annat vis med något som är kopplat till skogen. Vare sig det är som vd, skogsmaskinsförare eller på en kommun med energifrågor. Så är skogen och naturen närvarande.

Naturen har haft en del i mitt yrkesliv också – med sex år med marknadsföring på friluftsföretaget Fjällräven – som dessutom kommer från Örnsköldsvik, där jag växte upp samt att jag startat en av Sveriges största friluftssajter. Och numera som egenföretagare med olika kunder i friluftsbranschen. Mitt eget naturintresse är kopplat till det enkla och det som faktiskt blir gjort, en promenad i min närmsta skog, att plocka bär på hösten eller att sova en natt i ett vindskydd i skogen.

Samtidigt ska inte det här betonas för mycket. Naturintresse är inget man behöver födas in i och inget som behöver förvärvas över tid. Naturen är allas. Och det är inte nödvändigtvis så att du har ett bara för att du är uppvuxen på en mindre ort eller inte har ett för att du är uppvuxen i en storstad. Min pappa är jägmästare (en slags skogsekonom kan det beskrivas som) och uppvuxen i en liten stad i norra delen av landet men har samtidigt alltid varit en stadsperson på många vis, som på ett älgpass frenetiskt sitter och sms:ar sina vänner istället för att lyssna efter en gren som knäcks under en tung älgklöv. Och som håller sig långt borta när det är dags för slakt.

Och samtidigt har jag vänner som är uppvuxna och bor mitt i Stockholm som har 50 + tältnätter per år och som känner sig mer hemma i Sarek än kring Stureplan.

Under en lång tid har jag velat starta något som får folk att vara ute mer och som lyfter kunskaper och nöjen som är kopplade till naturen. Så jag tänkte starta en friluftspodd. Men desto fler jag pratat med – från överlevnadsexperter till slöjdare så blev det mer och mer tydligt. Det handlar inte om hur man bär en ryggsäck eller vilket tält som är lättast. Det handlar om kunskap som är kopplat till våra basala behov som att laga mat, hålla sig torr och varm och navigera utan att använda våra “smartphones”. Kunskap som fler och fler håller på att glömma bort.

Men varför är det egentligen viktigt för oss att kunna göra upp en eld eller att hantera en yxa? I princip ingen Svensk behöver idag en yxa. Jo för att yxan har varit ett livsviktigt verktyg för oss i två miljoner år. Det är bara de senaste 50-60 åren som den blivit oviktig. Vi har därför en dragningskraft till att traditionella verktyg och att kunna använda dom. Vi mår helt enkelt bra av att känna doften av ved efter ett svung med yxan.

En annan aspekt av det är att kunskapen annars kan gå förlorad. När det kommer till vissa specifika tekniker så är det redan fallet, fler och fler hantverkare talar om att kunskapen idag kring viktiga traditionella tekniker och ämnen är sämre än tidigare. En tredje aspekt är att viss traditionell kunskap är överlägsen modern. Och dessutom mindre påfrestande för miljön.

Men det finns fortfarande människor som kan. Enkel men givande kunskap om sådant som är roligt att veta, som adderar till naturupplevelsen eller sånt som är viktigt i det moderna vardagslivet!

Välkommen till Vilse!

0 Responses to "Varför jag startar podcasten Vilse"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om Nils Grundberg

Här kommer det senare en text om mig, du hittar mig också på min webbplats:nilsgrundberg.se

Du hittar mig också på mitt produktionsbolag Tajga

Arkiv
+Follow
Kategorier

Login